Ik kies geluk

Ik geloof in wonderen, ik geloof in een mooie wereld, ik geloof in mezelf

De school van het leven (1 van 3)

op 22 november 2015

bannerfans_16799032

 

Er is een organisatie, genaamd ‘the School of Life’, ontstaan in 2008 in Engeland en sinds april 2014 ook hier in Nederland. Deze organisatie is ontstaan door de wens van oprichter Alain de Botton om alle gebrokkelde informatie over levensvragen in classes te verwerken. Vragen zoals ‘hoe ga je om met geld?’, ‘hoe maak je vriendschappen?’, ‘hoe boost je zelfvertrouwen?’ en ‘hoe vind je de baan waar je van houdt?’ Allemaal vragen die je niet op school krijgt – ongelooflijk eigenlijk, he, als je erover nadenkt!

 

Recentelijk hield Flow Magazine een prijsvraag waarbij je een Gouden Ticket kon winnen. Samen met de School of Life Amsterdam organiseerden zij de zogenaamde ‘School of Life On Tour’ en de winnaar het Gouden Ticket mocht alle classes in één plaats bezoeken. De vraag die je moest beantwoorden, was: “Aan welke grote levensles heb jij veel gehad?”

 

Mijn antwoord was direct duidelijk. Een paar jaar geleden zat ik met een dilemma, waar ik niet uit kwam. Ik vroeg iemand om hulp. Na mijn verhaal te hebben gedaan, zei hij: “Het valt me op dat je altijd heel lief bent voor je zus. Waarom ben je niet net zo lief tegen jezelf?” Dat raakte me tot op het bot. Ik was me tot die tijd eigenlijk niet eens bewust van hoe streng ik mezelf soms toesprak. Sinds dat moment ben ik er meer op gaan letten en ben ik liever voor mezelf. Het heeft een behoorlijke ommekeer teweeg gebracht.

 

Ik postte het antwoord en de dagen en weken erna zorgden ervoor dat ik niet meer dacht aan het bericht. Tot ik ineens op facebook zag: ‘Flow Magazine heeft u in een reactie genoemd.’

Huh? Hoe weet Flow Magazine mijn naam? Ik was het geheel vergeten, maar wat was ik blij toen ik las dat ik het Gouden Ticket had gewonnen!

 

Terwijl ik dit schrijf, zit ik nog midden in de classes. Ik heb al een aantal mogen ervaren en ik wil graag een aantal inzichten met jullie delen…

 

Class: How to have better conversations

 

Wat ik heel fijn vond, was dat deze class niet ging over tips en trucs hoe je mensen kon overtuigen, of kon sturen, maar over hoe wij als mensen communiceren met elkaar. Het is als het ware alsof je een kijkje mag nemen achter de schermen van wie wij als mensen zijn.

 

Franka Karsten was de spreekster en wat een heerlijk mens. Zo enthousiast en vol passie over het onderwerp. Ze vertelde over wat een goed gesprek in houdt, hoe we praten, de kunst van het gesprek en benoemde een aantal houdingen en een techniek in de communicatie.

 

Het meest intrigerend vond ik het stuk over het boek van Martin Buber, “Ich und Du.” Daarin wordt gesproken over verschillenden manieren waarop communicatie niet hetzelfde is als contact:

 

  • Het ik-ik syndroom: Deze persoon vraagt jou iets, maar praat eigenlijk tegen zichzelf. Bijvoorbeeld iemand die jou vraagt naar jouw weekend, met als doel over zijn eigen weekend te praten.
  • Het ik-het syndroom: Deze persoon ziet de ander als attribuut. Ze praten in op je schuldgevoel, ze bespelen je, manipuleren je, zodat je doet wat zij willen.
  • Het ik-geest syndroom: Deze persoon zit in een oud gevoel. Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn die moeite heeft met autoriteit, door een dominante vader.

En tot slot heb je nog communicatie dat wel echt contact is:

  • Het ik-jij syndroom: hierin ben je bereid geraakt te worden, je toont empathie, je laat je positie vallen. Je staat kwetsbaarheid van verandering toe. Brene Brown heeft een geweldige TED talk over ‘de kracht van kwetsbaarheid’; absoluut een aanrader.

 

Een geweldige techniek, die Franka met ons deelde, wil ik jullie niet onthouden. Twee woorden: Avontuurlijke. Vragen. Stel avontuurlijke vragen. In plaats van het geëikte en – mag ik zeggen SAAIE – ‘en wat doe jij?’, kijk naar iemand, doe een aanname: “Volgens mij ben jij een hondenmens.” Of – en deze werd bedacht door een medestudent van mijn class: “Als jij een boek had willen schrijven, welke zou dat dan zijn?”

Het is ongelooflijk wat voor effect die heeft in gesprekken. De connectie die je voelt met de ander, omdat je van hart tot hart spreekt.

 

Na de class raakte ik in gesprek met een medestudent en ik deelde iets heel persoonlijks met haar. Iets dat bijna niemand in mijn omgeving weet. Toch best bijzonder, maar het geeft mooi weer hoe vrij ik me voelde.

 

Wordt vervolgd…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: