Ik kies geluk

Ik geloof in wonderen, ik geloof in een mooie wereld, ik geloof in mezelf

Energie

op 24 april 2018

bannerfans_19894601 (1)

Maak deze zin eens af: “Geld is…”

Vorig jaar kreeg ik deze opdracht en zonder er over na te denken schreef ik op hoe ik naar geld keek. “Geld is een noodzakelijk kwaad.”
Het was hoe het voelde op dat moment. Ik had nooit geld over, en ik had er vaak en veel zorgen over. Ik ergerde me eraan dat het me zo raakte, omdat ik helemaal niet materialistisch wilde zijn en ik wél het gevoel had dit te zijn door mijn zorgen hierover.

Weerstand
De opdracht was daarmee echter nog niet klaar. Er werd me gevraagd dezelfde zin op te schrijven maar nu het woordje ‘geld’ te vervangen met ‘kracht’.
Ik schreef op: “Kracht is een noodzakelijk kwaad.” Ik voelde direct weerstand.
Vervolgens werd ons gevraagd dezelfde zin voor een derde keer op te schrijven maar nu het woordje ‘geld’ of ‘kracht’ te vervangen met ‘liefde’.
De weerstand borrelde als een vulkaan op het punt om uit te barsten nog voordat ik de pen op het papier had gedrukt, maar toch schreef ik het op.
“Liefde is een noodzakelijk kwaad.”
De verontwaardiging die ik voelde, de boosheid en tegelijkertijd een sterk gevoel van tekort en verlies: Het was een intense ervaring om die woorden in mijn werkboek te zien staan.

Het ervaren van overvloed
Overvloed heeft drie fasen:
1) het ontvangen, het echt aannemen, volledig en oprecht.
Als iemand jou een compliment geeft, zeg dan ‘dank je wel.’
2) het ermee zijn, het hebben, vasthouden, eigenaarschap nemen.
We zijn geneigd direct iets terug te geven. Iemand complimenteert ons, en wij geven het terug. “Ach, dit shirt is al heel oud.” “Dank je, ik vind jou ook lief.”
Het compliment aannemen, en dan zeggen ‘dat vind ik zelf eigenlijk ook’ is veel sterker.
3) is het weggeven puur om het weggeven. Niet omdat je al iets hebt ontvangen, of omdat je nog iets verwacht terug te krijgen.

Bij overvloed denken we vaak aan geld. Het idee achter deze opdracht is echter dat geld, kracht en liefde allemaal energie is. Dezelfde soort energie. De energie van het ontvangen, het ermee zijn en het weggeven. En de enige manier om overvloed te ervaren is als deze energie vrij kan stromen.

Creatie
Afgelopen jaar heb ik me gericht op het vrij laten stromen van de liefde. Ik ben liefde gaan weggeven, elke week weer. Ik besloot iets te doen voor mijn medemens. Zomaar. Zonder er iets voor terug te verwachten. Ik ben ermee geweest. Genoten van het gevoel van liefde terwijl mijn pen over het papier schoot, terwijl ik allerlei kleuren gebruikte om mijn liefde te visualiseren.

En toen ging het mis
Halverwege het jaar echter kwam ik in een dip terecht. Ik gaf en gaf, maar zag het niet terugkomen. Ik begreep het niet. Het gevoel van tekort overheerste alles en even overwoog ik om te stoppen. Dit werkte niet.
Ik kreeg wel reacties op wat ik voor anderen had gedaan. Ik kreeg glimlachen, knuffels en mooie woorden. Het klinkt gek, maar het leek een bodemloze put. Alle enthousiasme die weer naar mij terugkwam, leek direct weer te verdwijnen. Ik voelde het niet.

** wordt vervolgd **


2 responses to “Energie

  1. Mams schreef:

    Jij schrijft ZO ‘pakkend’ dat je niet kunt wachten tot de volgende blog….grrr, toptalent! Xxx

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: