Ik kies geluk

Ik geloof in wonderen, ik geloof in een mooie wereld, ik geloof in mezelf

Kinderwens

op 7 maart 2019

plaatje ik kies geluk

Lief kleintje, mocht je uiteindelijk slechts een droom blijven, die misschien verandert naar een stukje ongewenst kinderloos in mijn ziel, dan schrijf ik nu deze woorden om me te herinneren aan mijn traject, en het feit dat ik het bewust en actief heb gelopen.

Een paar jaar geleden ben ik een traject ingestapt om te kijken of ik mijn kinderwens kon realiseren. Als single vrouw van ergens achter in de dertig was dit een heftige tijd voor mij. Mentaal, emotioneel en fysiek werd ik uitgedaagd mijn verdrietige en ook boze gedachten onder ogen te komen. Gedachten over waarom ik nog steeds alleen was. Maar ook kreeg ik te maken met het gevoel mijn wens te moeten uitleggen.

Lief kleintje, na het telefoongesprek met de zorgverzekering zat ik in een dip. Ik moest allerlei informatie aanleveren voordat ik nog maar te horen kreeg of de kosten vergoed zouden worden. Het stak me, omdat ik geconfronteerd werd met opnieuw het besef dat het niet op de gangbare manier was gelukt, maar daarbij ook nog moest verantwoorden waarom ik in mijn eentje voor jou zou mogen kiezen…

Ik wilde het goed doen voor mijn kindje. Ik wilde niet zwanger worden van een onenightstand. Ik wilde mijn kindje de mogelijkheid geven meer te weten te komen over mijn geschiedenis, maar ook die van mijn donor. Ik was bereid daar fors voor te betalen en was dankbaar dat een deel in ieder geval vanuit de zorgverzekering werd vergoed. Gelukkig kon de kliniek mij daarover wel duidelijkheid geven. Onderdeel van het traject was ook een gesprek met een maatschappelijk werkster.

Lief kleintje, ik had verwacht dat we zouden spreken over hoe ik tot mijn beslissing ben gekomen om in mijn eentje jou te gaan zoeken. Ik had verwacht dat de nadruk zou liggen op het gemis van een partner, en op toch een stukje verdriet hierom. Maar zo ging het niet.
In de auto terug naar huis voelde het alsof ik een heel boodschappenlijstje had gekregen. We hebben het gehad over de zwangerschap, over de bevalling, over jouw jeugd van baby tot tiener. Het was veel, erg veel informatie. En ik kon me niet aan het gevoel onttrekken dat een willekeurig zwanger geworden vrouw niet in dit stadium al met deze vragen en opmerkingen bestookt werd.

Ineens was daar weerstand vanuit een onverwachte hoek: mijn eigen lichaam. Ik raakte gefrustreerd en weer waren daar de gevoelens van het niet goed genoeg zijn. Ik raakte overspannen. Op dat moment heb ik het traject stop moeten zetten. Ik wist dat ik er niet voor mijn kindje zou kunnen zijn, als ik niet eerst aandacht gaf aan wat me nu tegenhield.

Ik ben met een ruk tot stilstand gekomen in mijn leven. Alles lijkt nu anders, ook al is er ogenschijnlijk niets gebeurd. Ik zie het pad voor me dat naar jou leidt, maar het is erg mistig. Ik zie geen andere wegen, alleen maar mist. Ik ben bang. Verdrietig. Onzeker. Gespannen. Wil ik het nog wel? Het is verwarrend. Het enige dat ik nu weet is dat ik stil wil blijven staan. Even niets. Het voelt alsof ik nog niet helemaal deze keuze heb geaccepteerd. Het voelt oneerlijk dat ik alleen ben en dit alleen moet gaan doen. Dus lieve schat… ik neem even een pauze.

Een jaar nadat ik startte, heb ik de kliniek laten weten te stoppen met het traject. Ik was erachter gekomen dat ik het niet alleen wilde doen. Mijn kindje is het gevolg van de liefde die ik heb met mijn partner. Als wij er allebei klaar voor zijn én ervoor kiezen, dan is er ruimte voor haar. En nu was die ruimte, net als die partner, er niet.

Ik kan er niet voor jou zijn, als ik er niet eerst voor mij ben. En ik ben er niet voor mij, liefje. Als ik nu door zou gaan, dan zou ik mezelf alleen maar meer pijn doen. Omdat ik me uiteindelijk zal gaan realiseren dat – doordat ik er niet voor mij ben – ik ook er nooit helemaal voor jou kan zijn. En dat kan ik niet verdragen.

Mijn kinderwens was niet zo sterk als het verlangen naar een partner. De droom van het kindje was groter dan de realiteit van het kindje gebaseerd op de situatie waarin ik nu zat. De liefde die ik voel voor mijn ongeboren kindje maakt dat het goed was om te stoppen. Ze heeft me laten zien wat er miste in mijn leven, en zonder daadwerkelijk fysiek in mijn leven te zijn heeft ze mijn leven veranderd.

Lieverd, ik heb zo gehuild, ik ben zo boos geweest, en ik besefte ineens dat het logisch was dat we vorig jaar niet nader tot elkaar kwamen. Mijn lichaam had me nog zoveel te vertellen; er was nog zoveel oud zeer dat niet mijn aandacht had gekregen. En nu wilde ik verder, en opnieuw mijn lichaam en haar pijn negeren. Liefdevol maar duidelijk accepteerde zij dat niet meer. Dat is wat ik jou ook wil vertellen, lief kleintje. Liefde is luisteren naar je lichaam. Liefde is vertrouwen hebben. Liefde is loslaten.
Dag, lief kleintje, ik stuur kussen naar de hemel en vertrouw op dat wat komt.

Dit blog is mijn meest persoonlijke tot nu toe. En met reden. Door het nieuws dat de minister heeft besloten de vergoeding voor vruchtbaarheidsbehandelingen zónder medische indicatie stop te zetten, valt voor veel alleenstaande en lesbische vrouwen met kinderwens hun droom in duigen. Zij vallen automatisch in de groep zonder medische indicatie. Met dit blog wil ik laten zien dat onze vrijheid om zelf te kunnen kiezen een daad van liefde is. Dit kán niet en mág niet in de handen van iemand anders komen te liggen. Wat de toekomst ook voor ons in petto heeft, vertrouw erop dat er een weg is naar jouw droom. Kies voor vrijheid. Kies voor liefde. En zet dan de volgende stap. ❤


One response to “Kinderwens

  1. mam schreef:

    Het is niet eerlijk, zoals zoveel dingen er zijn…..xxx liefs Mams

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: